Invitour - Home  

Magyarország


The patron of
this page is:
Hotel BranicaHivatalos név Magyar Köztársaság
Fővárosa Budapest
Hivatalos nyelve magyar
Pénzneme magyar forint (HUF)
Területe 93 032 km2
Népesség

kb. 10 500 000

népsûrûség: 113 / km2

Természeti jellemzők legmagasabb pont: Kékes - 1 015 m
legalacsonyabb pont: 79 m, Szegedhez közel
Átlagos éves hőmérséklet -2°C-tól januárban, 21°C-ig júliusban
Átlagos éves csapadék: 60 cm
Fő termékek Mezőgazdaság: búza, kukorica, sertés, tej, burgonya, szőlő, baromfi, cukorrépa
Gyártás: acél, autóbusz, elektromos-és elektronikai berendezések, élelem, gyógyszeripar, textil
Termelés: bauxitKéptár


Magyarország Közép-Európában helyezkedik el. A lakosság egyötöde Budapesten él, ami az ország fővárosa és egyben a legnagyobb magyarországi város is. Magyarország 19 megyére és 6 nagyobb térségre osztható. Ilyen nagy térség pl. Budapest, ami egyben megye is.
Magyarországon él néhány etnikai kisebbség is, de a népesség 95%-a magyar. Az itt élő kisebbségek: romák, németek, szlovákok, horvátok, szerbek és románok.
A hivatalos nyelv a magyar nyelv, de a kisebbségek saját nyelvüket is használják. Magyarország egyes részein tájszólással beszélnek. A lakosság körülbelül kétharmada római katolikus vallású, egynegyede pedig nagyrészt kálvinistákból és evangélikusokból álló protestáns vallású. Ezek mellett más egyházi közösségek is fellelhetők Magyarországon, pl. zsidó közösségek.
Az ország közút- és vasúthálózatának központja Budapest. A vasútvonalak hossza 7 800 km, de ennek nagy része korszerűsítésre szorul. Több mint 130 000 km jól és kevésbé jól kiépített közút és autópálya van az országban. Az autópályák épülését az állam koncessziók kiadásával gyorsítja. A folyami hajózási út hossza kb. 1 600 km. Az országnak egy hajó- és egy repülőgép- társasága van. Ezen utóbbi egyike Európa legkorszerűbb légiforgalmi társaságainak, és kiterjedt nemzetközi járatokat működtet. Mindkét társaság állami kézben van.
A magyarok szeretik a jó ételeket különösen ünnepek alkalmával, de más alkalmakkor is. Előszeretettel fogyasztanak leveseket, s ezek között legismertebb a gulyás. A sertéshús-fogyasztás elterjedt, de a marha- és baromfihús szintén kedvelt. Köretként általában tésztát, burgonyát és rizst esznek. Magyarország híres különböző mártásairól, jó borairól és természetesen élő népzenéjéről s a cigányzenéről is.
A lakosság nagy része szívesen tölti szabadidejét különféle kávéházakban. Közkedvelt időtöltés a kiállítások, színházak látogatása, s az opera és más zenei események is népszerűek. A sportágak között legkedveltebb a labdarúgás, de a röplabda, kosárlabda és a vívás is közkedvelt . Szót érdemel a Forma 1 rendezvény is, amely évente egyszer kerül megrendezésre Budapest közelében, Mogyoródon. A szabadidő-tevékenységek kapcsán megemlíthető még a horgászat, csónakozás és természetesen a fürdés is, mivel Magyarországnak nagyon sok termálfürdője van.
A közoktatási rendszer alapja a kötelező nyolcéves, ingyenes általános iskolai oktatás. A középfokú oktatás ugyancsak ingyenes. Kis számban működnek magániskolák is, melyek jórészt egyházi jellegűek. A felsőoktatási intézmények látogatása 1995 óta tandíjköteles.
Magyarországon sok televízióállomás működik és sokféle napilap, újság jelenik meg, s ezek részben állami tulajdonban, részben magántulajdonban vannak.
Az ország az 1400-as évekig egy nagy és független, erős királyság volt, az 1500-as évek elejétől az 1600-as évek végéig azonban török uralom alá került. Később az ország a Habsburg Birodalom fennhatósága alatt állt, majd a Monarchia 1918-ban, a világháborús vereség nyomán széthullott. Az 1940-es évek vége felé a kommunisták uralták a politikai életet, és betiltották más politikai pártok működését. 1956-ban a nemzet felkelt a kommunista diktatúra ellen, a szabadságjogok helyreállítását és a szovjet csapatoknak az országból való kivonását követelve. A Szovjetúnió azonban leverte a forradalmat, s a kommunista pártot állította az ország élére. A 80-as évek végére értek meg a feltételek a rendszerváltáshoz, és 1990-ben végre megvalósultak az első szabad, demokratikus választások.

Slovensky Česky Polski Magyarul 
English Deutsch Pусский 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kíváncsi hogy Ön
hányadik látogatónk: 1630915
Copyright © 2001-2017
Invitour - Harmonia, s.r.o.