Invitour - Home  

Csehország
Hivatalos név Cseh Köztársaság
Fővárosa Prága
Hivatalos nyelve cseh
Pénzneme cseh korona (CZK)
Területe 78 864 km2
Népesség

kb. 10 500 000
népsûrûség: 133 / km2

Természeti jellemzők legmagasabb pont: Snežka - 1 602 m tengerszint felett
legalacsonyabb pont: 115 m tengerszint felett a német határ közelében ,az Elba folyó mellett
Átlagos éves hőmérséklet -5°C-tól télen 20°C-ig nyáron
Átlagos éves csapadék: 45 - 103 cm
Fő termékek Mezőgazdaság: árpa, szarvasmarha, kukorica, sertés, komló, zab, burgonya, baromfi, gabona, juh, cukorrépa, búza
Gyártás: cipőipar, üveg, vas és acél, textil
Termelés: szénKéptár


Csehország közép-európai ország. Fővárosa Prága, ami egyben az ország legnagyobb városa is. Területe északon Lengyelországgal, keleten Szlovákiával, délen Ausztriával, nyugaton pedig Németországgal határos.
A teljes népesség körülbelül 80 %-át cseh, 15 %-át pedig morva lakosság teszi ki. A szlovákok a lakosság 3 %-át alkotják, de németek, romák, magyarok és lengyelek is jelen vannak kis százalékban az országban. A hivatalos nyelv a cseh. A morvák nyelvjárásban beszélnek, amely közel áll a cseh nyelvhez. A szlovákok szlovákul, a németek németül beszélnek, az egyéb ajkú kisebbség otthoni érintkezésben használja anyanyelvét. A népesség kb. 40%-a római katolikus vallású, de jelen van a görög ortodox, huszita és zsidó egyház is. Csehországnak jól kiépített közúti és vasúti hálózata van. Az országot kb. 56 000 km autóút szeli át és 9 500 km vasútvonal. Prágának metrója és nemzetközi repülőtere van, de Ostrava és Brno szintén rendelkezik saját repülőtérrel.
A cseh étkezés a némettel rokon. Kedvelt étel a sertéssült párolt káposztával és knédlivel, és kedvelt édesség az almástekercs. A cseh sör világhírű, és a legtöbbet fogyasztott alkohol az ország területén belül. A morva terület néhány kiváló borfajtát termel.
A kikapcsolódás kedvelt formája Csehországban a jégkorong-és a labdarúgó mérkőzések látogatása és játszása. Egyéb sportok és a mozi látogatás is közkedveltek. Sokan töltik idejüket vendéglőben. A kertészkedés, a természetjárás és a téli sportok-ezek közül a síelés és a korcsolyázás- szintén közkedveltek.
A kötelező iskolalátogatás 9 év. Európa egyik legrégibb egyeteme a prágai Károlyi Egyetem. További egyetemek találhatók Olomouc-ban, Brno-ban és Opaván.
Csehországban nagyon sok napilapot, újságot és folyóiratot adnak ki. A rádió- és televízió csatornák állami vagy magántulajdonúak.
Csehország az 1800-as évektől ipari központ, de területe 1918-ban, az 1.világháború befejeződésével a megalakuló Csehszlovákia része lett. 1948-1989 között Csehszlovákia kommunista hatalom irányítása alatt állt. 1989 végén, az országon végigsöprő tömeges tüntetések nyomán a kommunista kormány lemond hatalmáról, és a demokraták veszik át az irányítást. Erre az időre esik a csehek és szlovákok közötti feszültség kezdete. Az 1992-es év közepén a cseh és a szlovák vezetőség Csehszlovákiának két független jogállamra bontása mellett dönt. 1993. 01. 01-én megszületik az önálló Cseh Köztársaság. Csehországot parlamentáris demokrácia jellemzi.

Slovensky Česky Polski Magyarul 
English Deutsch Pусский 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kíváncsi hogy Ön
hányadik látogatónk: 1630915
Copyright © 2001-2017
Invitour - Harmonia, s.r.o.