Invitour - Home  

Lengyelország
Ország neve Rzeczpospolita Polska (Lengyelország)
Főváros Varsó
Nyelv lengyel
Fizetőeszköz alap egység- lengyel zlotý (PLN) = 100 gros(gr)
papír: 10, 20, 50, 100, 200 PLN
érme: 1, 2, 5, 10, 20, 50 gr, 1, 2, 5, PLN
Terület 323 250 km²
Lakosok száma kb. 39 000 000
Magasság legmagasabb: Rysy - 2499 m tengerszint felett
Éghajlat mérsékelt
Telefon 00 48 – irányítószám Lengyelországnak
rendőrség 997
mentők-kórház 999
tűzoltók 998
mentőszolgálat-alarm 112Képtár


Lengyelország Európa egyik nagyon jó fekvésű országa. A Balti tenger, Odra, Nysa és Bug folyók, a Szudéta és Kárpáti hegység alkossák a természetes határait. Ezek ideális lehetőségeket nyújtanak a kirándulásokhoz. A tengerparttól a tavakon keresztül, őserdőkön át, folyók sokaságán keresztül, a jurai úton keresztül Lengyelország meghív mindenkit a zöld dombjaira és a havas Tátra csúcsaira.
Az ország a középkori Polan törzsektől kapta a nevét , akik régóta lengyelország közepén éltek. 960-ban amikor Mieszko I. fejedelem az egész udvarral együtt meg lett keresztelve, Lengyelország keresztény álammá alakult. Lengyelország első koronázott uralkodója Mieszko I. fia - Boleszlav Chrabrý lett. A leghíresebb királyi uralkodókhoz tartoztak: a Piastowok, a Jagiellóiak, a Przemyslovok, a Wazowciak és a Sasowciak. A Jagiellóniak alapították az első egyetemet Lengyelországban ( Jagielloni egyetem Krakkóban 1364-ből ).
A Lengyel történelem viharos volt. Az ország sok megpróbáltatáson keresztül ment át, voltak sikeres évei, de háborúk, támadások, belső ellentétek és megszállás, épúgy terror és félelem jellemezte a történelmét. 1918-ban a függetlenségét megszerezve, 1945-ben a nacizmus és 1989-ben a komunizmus feletti győzeleme után Lengyelország Európa demokratikus partnere lett. A Lengyel kultúrát évszázadokon keresztül a soknemzetiségű lakosság alakította. Ennek köszönhetően ma az ország gazdag épitészeti, néprajzi, történelmi és turisztikai érdekességekkel rendelkezik. Sok természeti örökség az UNESCO védelme alatt áll.

A lengyelek kellemes vendéglátók és társaságiasak, családcentrikusak és hagyományőrzőek. Ezt a keresztény ünnepeken lehet megfigyelni, főleg a Karácsonyi ünnepeken. A városok ekkor díszruhába öltözve, apró lámpafény sokaságban és az emberek arcán meleg mosolyal ragyognak.

Jöjjenek meglátogatni az országot, melyről azt mondják: Vendég a házba, Úr a házba.

Slovensky Česky Polski Magyarul 
English Deutsch Pусский 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kíváncsi hogy Ön
hányadik látogatónk: 1630915
Copyright © 2001-2017
Invitour - Harmonia, s.r.o.