Invitour - Home  

Szlovákia


The patron of
this page is:
Hotel BranicaHivatalos név Szlovák Köztársaság
Fővárosa Bratislava (Pozsony)
Hivatalos nyelve szlovák
Pénzneme szlovák korona (SK)
Területe 49 035 km2
Népesség

kb. 5 500 000

Természeti jellemzők legmagasabb pont: Gerlahfalvi-csúcs - 2 655 m
legalacsonyabb pont: 94 m a magyar határ közelében, a Bodrog folyó mellett
Átlagos éves hőmérséklet -10°C-tól januárban, 20°C-ig júliusban
Átlagos éves csapadék: 60 - 100 cm
Fő termékek Mezőgazdaság: árpa, kukorica, szarvasmarha, burgonya, cukorrépa, búza
Gyártás: kerámia, vegyipari termékek, gépek, acél
Termelés: szénKéptár


Szlovákia Közép-Európában helyezkedik el, és fővárosa Pozsony, amely egyben az ország legnagyobb városa is. Szomszédos országok: Lengyelország északon, Ukrajna keleten, Magyarország délen, Ausztria és Csehország nyugaton. Az ország nagy részét hegységek alkotják.

A népesség legnagyobb része szlovák, számban második legnagyobb etnikai csoport a magyar. Kisebb csoportot alkotnak a romák, csehek, németek, lengyelek, oroszok, ukránok.
A hivatalos nyelv a szlovák, de az itt élő kisebbségek saját nyelvüket is használják.
A népesség túlnyomó része római katolikus vallású, de az ortodox és a protestáns egyház is megtalálható itt. Kisebb lélekszámú zsidó közösség is van az országban. A szlovákok több mint fele városokban él, melyek közül a legnagyobbak: Pozsony, Kassa, Trnava, Nyitra, Eperjes és Zsolna.

Szlovákiának kiterjedt, kb. 18 300 km hosszú közúthálózata van, és nagyon sok hálózat jelenleg is építés alatt áll. A vasúti-és autóbusz-közlekedés összeköti a nagy városokat és a falvak nagy részét. Pozsonynak és Kassának nemzetközi repülőterei vannak, de Poprádon és Sliačon is van repülőtér.

A népművelésnek nagyon gazdag tradíciói vannak. A turisták sok apró népművészeti cikkel találkozhatnak: pl. fonott kosarak, festett üveg, kerámia és fából készült tárgyak. Az ország több részén megtalálhatók a festett faházak és a népi építészet más jellegzetességei is.

A legelterjedtebb, sajátosan szlovák étel a juhtúrós galuska. A szlivovica (szilvapálinka) nemzeti ital, de közkedvelt a bor és a sör is.

A szlovák családok nagy részének van hétvégi háza is. A szabadidő aktív eltöltésének különféle módjaival élhetnek a szlovákok. Sokan járnak futball- vagy jégkorongmérkőzésekre, de a sízés is nagyon közkedvelt sportnak számít. A családok sokat túráznak és szeretnek kempingezni. Az emberek itt is örömmel töltik el idejüket barátaik között szórakozással, mozi-, opera- ill. koncertlátogatással.

A kötelező iskolai képzés 9 év általános és 1 év középiskolai képzést jelent. Az ország több városában vannak egyetemek és főiskolák, de a legismertebb szlovákiai egyetem a pozsonyi Komensky Egyetem. Az országban számos magánfőiskola is van, és van külföldi egyetem is.

Szlovákiában sok napilapot és újságot adnak ki, a rádió és televízióadók között vannak állami és magántulajdonúak is.

A múltban Szlovákia a 900-as évektől 1918-ig része volt Magyarországnak. Csehországgal egyesülve hosszú ideig mint Csehszlovákia létezett. Néhány évvel a második világháború után, 1948-ban az országban a kommunisták vették át a hatalmat, majd 1989 után a demokratikus kormány került előtérbe. Később a csehek és szlovákok között fontos gazdasági és politikai kérdésekben nézeteltérések támadtak, és ennek következtében 1992-ben a különválás mellett döntöttek. 1993.01.01-én Csehszlovákiát felváltotta két önálló államalakulat, a Cseh- és Szlovák Köztársaság. Jelenleg Szlovákiában parlamenti demokrácia van.

Slovensky Česky Polski Magyarul 
English Deutsch Pусский 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kíváncsi hogy Ön
hányadik látogatónk: 1630915
Copyright © 2001-2017
Invitour - Harmonia, s.r.o.